03201710K

Betűméret

Megjelenés

Profil

Menüstílus

Kezelőpanel

Diákjaink sikerei az országos és református iskolák biológia versenyein

Ebben a tanévben 2017. február 17-18- án a miskolci Földes Ferenc Gimnázium XIX. alkalommal rendezte meg a Dr. Árokszállásy Zoltán Országos Biológia és Környezetvédelmi Versenyt. A verseny I. fordulójában három kategóriában az ország egész területéről közel 1000 tanuló vett részt. A döntőbe kategóriánként 28-30 diákot hívtak be.

Ebben a tanévben az iskolánkból három tanuló is bejutott a döntőbe: Czina Péter és Szabó Euniké (10.b) a II., míg Szigeti Viola (11.d) a III. kategóriában jutott be a legjobbak mezőnyébe.

A döntő két részből állt: még február 17-én 11 órától a diákok egy 120 pontos feladatsort oldottak meg. A korábbi évekhez hasonlóan a fajismeretet is ekkor kérték számon a verseny szervezői egy 20 pontos teszt keretén belül. Az írásbeli nagyon szoros versenyt hozott, amiben a refis diákok a középmezőnyben végeztek.

A döntő szóbeli részén 40 tételből húztak egyet a diákok, és egyetemi professzorok által vezetett három fős bizottságok előtt adtak számot a tudásukról. Itt mindannyian nagyon jól teljesítettek, és megtartották az írásbeli utáni helyezésüket. A legjobb eredményt Szabó Euniké érte el, aki a 15. lett a nagyon erős mezőnyben. Czina Péter a 26., míg Szigeti Viola a 27. helyen végzett.

Az idei biológia OKTV feladatsorának megírására 9 diák vállalkozott. Mindannyian elérték a továbbküldéshez szükséges 100 pontos határt. Közülük két tanuló (Kiss Mátyás Juliánusz és Szigeti Viola) került a II. fordulóba. Elmondhatjuk, hogy az eddigi legösszetettebb feladatsort állították össze a verseny szervezői. Itt Szigeti Viola szerepelt jobban, hiszen mindössze egyetlen pont hiányzott a döntőbe jutáshoz (így is ott volt az ország 50 legjobb diákja között!).

A miskolci Lévay József Református Gimnázium ebben az évben tizenkettedik alkalommal rendezte meg a református gimnáziumoknak kiírt Budai József Biológia Feladatmegoldó Versenyt. A megmérettetésre 2017. január 27-28-án került sor, ahová iskolánkból 7 diák és 1 kísérő tanár (Uherkovich Zoltán) utazott el.

A rendezvény 27-én (pénteken) – a megnyitó áhítat után – az elméleti feladatsorok megírásával kezdődött. A vacsora után a verseny résztvevői (a 13 iskolából érkezett több, mint 60 diák) és tanárai együtt hallgatták meg dr. Nagy Péter (Molekuláris Immunológia és Toxikológia Osztály, Országos Onkológai Intézet) előadását a rákkutatás új kérdéseiről. Másnap (január 28-án, szombaton) a 9-10. évfolyam diákjai egy faj- és szövetfelismerésen alapuló feladatsort kaptak, míg a 11. és 12. évfolyam – az elméleti feladatsor alapján – legjobb 10-10 tanulója a 2014-ben átadott Lévay Laborban gyakorlati feladatokat oldott meg.

A programot a szervezők a Hermann Ottó Múzeum meglátogatásával tették még színesebbé.

A megmérettetést az eredményhirdetés zárta, ahol folytatódott az utóbbi évek sikersorozata: idén mind a négy kategóriát Refis tanuló nyerte!

Tanuló Kategória Helyezés
Kocsis Janka Ilona (9.b) 8-9 I.
Mindák Fabiána (9.d) 8-9 III.
Czina Péter (10.b) 10 I.
Kun András (10.b) 10 III.
Szigeti Viola (11.d) 11 I.
Nagy-Szalontay Emese (11.b) 11 II.
Kiss Mátyás Juliánusz (12.b) 12 I.

A csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium március 24-25-én rendezte meg a Református Középiskolák Tudományos Diákköri Konferenciáját. Az iskolánkat idén Fekete Hanna Zsófia (10.b) képviselte, aki 2016. augusztusa és 2017. februárja között végzett vízminőségi méréseket a Debrecenen átfolyó Tócó-pataknál. Eközben környezetvédelmi, biológiai megfigyeléseket is folytatott. A kutatást dr. Buró Botond, iskolánk korábbi és a debreceni Atomki jelenlegi tudományos munkatársa irányította. Hanna mind a pályamunka elkészítésében, mind a csurgói előadásban kiemelkedően teljesített, ami a környezetvédelmi szekció I. helyezését eredményezte számára.

A versenyzőknek szívből gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

Uherkovich Zoltán
munkaközösség-vezető, felkészítő tanár

Digitális évkönyvek

Könyvtár

Reformáció emlékév

Régi honlap